Er bestaan vele verschillende soorten bamboe. De meesten liefhebbers willen een soort met een zo dik mogelijke stengel én die niet woekert. Helaas gaan deze twee niet hand in hand. Het is dus kiezen voor of een dikke stengel en begrenzen of dunnere stengels maar polvormend. Voor een doorsnee tuinier is het maar moeilijk om te bepalen welke soorten wel of juist niet woekeren.
Onderstaand een overzicht van de bamboe geslachten, opgedeeld in woekeraars en polvormende bamboe.
.
Woekerend max. hoogte 4 tot 8 meter |
Niet-woekerend max. hoogte 1-4 meter |
Arundinaria
|
FargesiaBorinda
|
Bamboe is niet heel veeleisend qua standplaats. Wel komen bepaalde soorten meer tot hun recht als solitair en zijn andere soorten juist weer perfect voor het vormen van een haag. Wat betreft de grondsoort vraagt bamboe geen speciale aanpassingen. Wel heeft bamboe veel water nodig waardoor te droge ondergronden veel vaker besproeid moeten worden in de zomer. Mocht uw tuin in een zandpakket liggen door nieuwbouw/ nieuwe tuin vergeet dan niet dat de bamboe een aardige sleuf (diepte 60cm/ breedte 60cm) nodig heeft om in de toekomst de hoogte in te gaan.
Wanneer u een haag wilt aanleggen hangt de individuele plantafstand af van hoe snel u een dichte haag wilt hebben. Zet u 3 planten per meter hebt u meteen een dichte haag. Zet u 2 planten per meter zal de haag binnen 2 jaar dichtgegroeid zijn. Wanneer u er nog minder neerzet kan ervoor geopteerd worden om na 2 à 3 jaar de uitlopers af te steken en opnieuw aan te planten in de haag.
Voor kuipen en grote bloembakken is vooral de Fargesia erg geschikt. Wel zal er dan steeds voldoende water gegeven moeten worden zodat de kluit niet uitdroogt.
Bamboe is een eenvoudige plant qua verzorging. Hij vergt eigenlijk maar weinig aandacht zolang hij maar voldoende water krijgt. Op warme dagen zal een watertekort zich uiten door het oprollen van de blaadjes. Zodra er (tijdig) opnieuw water wordt gegeven ontrollen de bladeren zich weer. Qua bemesting zijn meststoffen voor grassen in principe al voldoende en ook gedroogde koemestkorrels zijn een prima alternatief. Soms wordt ook wel paardenmest gebruikt alhoewel dat niet voor iedereen even haalbaar zal zijn in de praktijk. Snoeien is in principe niet nodig.
Bamboe vormt elk voorjaar nieuwe uitlopers welke op één seizoen uitgroeien tot volwassen stengels. De nieuwste stengels zijn daarbij het dikst. Eventueel kan de bamboe luchtiger gemaakt worden door de oudere (dunste) stengels vlak boven de grond weg te snoeien. Indien gewenst kunnen ook de zijtakken worden weggeknipt waar en wanneer u maar wilt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan voor het vormen van strakke hagen. De meeste bamboesoorten zijn winterhard in ons klimaat.
Snoei lelijk geworden stengels ook niet te snel weg. Zeker de niet woekerende bamboesoorten slaan immers de meeste energie op in hun stengels. Geef na een strenge winter de hoop dan ook niet te snel op. Wie weet loopt de bamboe alsnog uit, iets later in het voorjaar.
Uitlopers die te ver van de moederplant bovenkomen kunnen met een stevige spade worden afgestoken. Indien er voldoende wortels aan zitten kan deze opnieuw aangeplant/opgepot worden en uitgroeien tot een volwaardige plant.